Despre

Intotdeauna m-am intrebat de unde vine, ce inseamna, cum s-a format un cuvant. Un cuvant dintr-o carte, un nume de pe pancarta de la intrarea intr-o  localitate sau vreo denumire a unui fel de mancare. Multe inseamna ceva, si altceva, sau ceva si altceva si in alta limba. M-a bucurat sa aflu aceste lucruri si nu de putine ori am fost surprinsa, lumea este mica la urma urmei, cel putin cea pe care am avut eu ocazia sa o vad.

Poti invata multe de la cuvinte, dincolo de sensul lor. Te intrebi de ce se zice asa, asa ca in franceza de exemplu si ajungi sa afli nu stiu ce eveniment istoric comun celor doua popoare.

Daca ar fi sa ma gandesc de unde vine si curiozitatea mea pentru astfel de lucruri, as putea spune ca are legatura cu liceul pedagogic pe care l-am terminat si care tine atentia catre limba romana mai vie decat alte profile, cu facultatea de geografie unde cursul de toponimie si etnografie a fost cel la care am "invatat" cu cel mai mare drag. Scriu  "invatat" pentru ca este mult spus, mai ales la partea de toponimie, era suficient doar sa citesti, totul are un sens, toate denumirile insemnau ceva, multe amuzante, si ramaneam pffff, e logic, oare cum de nu m-am gandit pana acum.

Insa de dinainte si mai mult decat ce am aflat si mi-a intretinut curiozitatea de-a lungul studiilor a fost biblioteca din sufragerie asupra careia m-am avantat din clasa intai. M-am avantat alandala (chiar, de unde vine alandala?), fara recomandari, nestiind de unde sa ma apuc si esuand groaznic crezand eu atunci la prima pagina din Cezar de Alexandre Dumas. Reuseam sa citesc cateva randuri, puneam un x cu creion rosu acolo unde ma opream si reluam mai tarziu, neinaintand bineinteles (de inteles ce sa mai zic) prea mult. Insa cand timpul ei a venit, m-am razbunat strasnic, am citit-o de trei ori pana acum si sigur o voi mai citi. O am si acum, e jupuita si vai de ea (nici nu s-a mai reeditat intre timp) mazgalita zdravan la inceput, dar e una din cartile mele preferate.

De-a lungul timpul mi-am facut liste si paraliste cu carti citite, la unele mi-am si notat cate ceva, m-am intristat cand le-am pierdut din diferite motive. Degeaba stiam ca pe online stau bine - noroc ca imi mai trimiteam lista pe e-mail - nu am luat niciodata o hotarare salvatoare.

Asa a venit ideea, sa-mi pun undeva toate aceste lucruri dragi mie, sa le gasesc tot acolo cand mi-e dor de ele, sa le pieptan si sa le aranjez cand mai apare cate ceva. Le voi pune pe acest blog, vi le voi arata si voua, iar daca va fi ceva interesant si pentru voi ma voi bucura foarte. Daca nu, este locul meu personal si atat :)

Cam atat despre,

Stefania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *