Bacsis

jordan-rowland-WtllOYrN70E-unsplashBacsis vine din turca, bahsis, care vine din persana baḵšīš, derivat de la baḵšīš care inseamna "a da". Exista si in engleza - baksheesh, franceza - bakchich, germana - Bakschisch, daneza - bakschisch, rusa - бакшиш, ceha - bakšiš.

"Shelly era pe departe jucatorul care miza cel mai mult de la masa si parea ca stie ce face. Si totusi, cand avea o mana castigatoare, putini ii plateau mizele. Iar cand blufa, chiar daca era in cea mai buna pozitie dintre cei de la masa, unul sau doi jucatori cu maini insignifiante plateau intotdeauna sec si il infrângeau. Cand altcineva miza pe o mana servita, Shelly ramanea ca prostul in joc. Desi avea carti peste medie, mormanul lui de jetoane scadea constant si, la sfarsitul celor nouazeci de minute, pierduse cei cinci sute de dolari. Nu i-a luat mult timp lui Marshal să-şi dea seama de ce.

Shelly s-a ridicat în picioare, i-a aruncat dealerului cele cateva jetoane ramase drept bacsis si s-a indreptat spre restaurant. Marshal si-a incasat jetoanele, n-a lasat nici un bacsis şi l-a urmat pe Shelly.

— Ai descoperit ceva, doctore? Vreun indiciu?

— Pai, Shelly, stii, eu sunt amator, dar mi se pare ca singurul mod in cate le puteai spune mai multe despre mana ta ar fi fost sa afisezi totul pe o pancarta."

Irvin D. Yalom - Minciuni pe canapea

 

Tagged: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *