Croissant

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Si daca croissantul nu e frantuzesc ci austriac? Nu prea suna pentru ca a fost preluat iar francezii au fost aceia care l-au facut faimos, dar se pare ca a fost inventat in timpul asediului Vienei de catre otomani, in 1683. Ca semn de victorie impotriva otomanilor, bravii aparatori muscau cu pofta din desertul special facut in forma de semiluna ca cea de pe steagul dusmanilor.

Apoi patiseria vieneza a fost introdusa la Paris de catre ofiterul austriac August Zang cand a deschis a sa Boulangerie Viennoise, undeva intre 1837 si 1839 pe Rue de Richelieu. Insa prima referinta in scris la acest termen a ramas de la 1877 in romanul Nababul al scriitorul francez Alphonse Daudet. Denumirea cornului a trebuie bineinteles sa se adapteze si ea , croissant fiind termenul francez pentru semiluna.

"  - Si femeia asta din roman are si ea o relatie cu un ciudat sarit de pe fix, pe nume Claude, care o inseala tot timpul?
 - Nu, e singura doar mai apoi se indragosteste de un englez, caruia i se pare ca obiceiurile si comportamentul francezilor sunt total iesite din comun. Am aruncat cu o bucatica  de croissant in Bernadette. Oricum, Claude nu m-a inselat tot timpul!"

 Barreau Nicolas - Ingredientele iubirii

Tagged: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *