Cernobil

pelinArtemisiaVulgarisDin pacate am auzit cu totii de Cernobil. Daca nu ar fi fost accidentul nuclear de acum 30 de ani, poate nu m-as fi gandit la acest cuvant, si doar daca intamplator mi-ar fi iesit in cale, mi-ar fi sunat a negru.Nu a fost intamplator, sau intamplarea a fost ca generatia de atunci sa se confrunte cu ceea ce a insemnat acel eveniment.

Se pare ca a fost predestinat acest negru din denumirea orasului, de altfel la origini destul de pasnic - o iarba neagra aromatica. Este vorba de Artemisia vulgaris, planta originara din regiunile temperate ale Europei si Asiei, care spre deosebire de cunoscutul pelin are tulpina neagra. In ucraineana,  chornyi (чорний) inseamna negru si byllia (билля) inseamna iarba . Cuvinte asemanatoare se intalnesc si in alte limbi slave (rusa, ceha) pentru denumirea de "iarba neagra" (pelinul negru).

" Pentru mica Bielorusie (o populație de 10 milioane de locuitori) a fost o calamitate nationala, desi bielorusii nu au nicio centrala atomoelectrica. Este in continuare o tara agrara, cu o populatie preponderent rurala. In anii Marelui Razboi pentru apararea patriei, fascistii germani au distrus pe teritoriul bielorus 619 sate impreuna cu locuitorii lor. Dupa Cernobil tara a pierdut 485 de sate si catune: 70 dintre ele sunt ingropate pentru eternitate in pamant.[...] In regiunile Gomel si Moghilau (cele care au suferit cel mai mult in urma catastrofei de la Cernobil), mortalitatea a depasit natalitatea cu 20%."

Svetlana Aleksievici - Dezastrul de la Cernobil

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *