Jofra

Joseph Jacques Césaire Joffre a fost maresalul francez care a activat in timpul primului razboi mondial si care a ramas cunoscut in istorie prin victoria in prima batalie de pe Marna, impotriva germanilor, chiar la inceputul razboiului. In Romania a ajuns in 1917, ca sef al Misiunii Militare Franceze in Romania, pentru a reforma armata romana invinsa de nemti in 1916 in batalia pentru Bucuresti.

Numele sau este purtat de numeroase locuri in Franta dar si Canada, SUA si chiar China dar in Romania numele a ramas cunoscut prin ceva mult mai greu de uitat. Este vorba de prajiturile Joffre, inventate de Grigore Capsa, furnizorul casei regale.

Cilindrii de ciocolata care aminteau de forma caschetelor militare franceze erau asa micuti pentru ca maresalul suferea de diabet (!) si... o prajitura mica nu face chiar asa rau, nu? :) Pentru a multumi si celelalte categorii de consumatori cu liber la zahar, in 1920 tot Casa Capsa, cu ocazia unei vizite a maresalului a prezentat si tortul Joffre, avand aceeasi compozitie ca si mini-prajiturile deja devenite faimoase in intreaga lume.

O prajitura veche de un secol si inca face victime printre iubitorii de ciocolata + ...glazura de ciocolata!

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *