Bovindou

Sursa foto

Fostul Hotel Regina, strada Franceza colt cu Selari (sursa foto aici)

Balconasul care infrumuseteaza multe din cladirele Angliei incepand cu secolul al XVIII-lea, este un balcon inchis, iesit in afara cladirii cu aproximativ un metru, cu scopul de mari camera de la interior. Are cel putin trei ferestre. Termenul in engleza este bow-windowbow - arc si window - fereastra, fereastra arcuita, curbata.

Termenul general pentru acest element de arhitectura folosit din Evul Mediu este de bay-window, pentru spatiul marit pe care il formeaza la interior, bay - nisa, utilizand ferestre poligonale sau in linii drepte. O data cu folosirea liniilor curbe a devenit bow-window, ajuns la noi sub forma de bovindou.

" La capatul indepartat al camerei erau niste usi de sticla acoperita cu scanduri batute in cui. Daca n-ar fi fost blocate, fata ar fi putut sa treaca din biblioteca in loggia, apoi sa coboare cele treizeci si sase de trepte penitente, pe langa capela, spre o veche pajiste ce pastra cicatricele lasate de bombe incediare si explozii. [...] Inchise usa si puse inapoi sigiliul de avertisment. Se aseza in bovindou, in camera pacientului englez, avand intr-o parte peretii pictati, iar in cealalta, valea."

Michael Ondaatje - Pacientul englez

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *