Recalcitrant

cal recalcitrantCalcio. Fotbal. Ce au in comun? Desi la noi a intrat prin limba franceza, récalcitrant, totul se trage din limba latina, calx, calcem, calceus, osul calcaneu pe care-l stim cu totii. De aici a derivat calcitrare, intarit de prefixul intensiv - re, a lovi cu piciorul.

Adjectivul s-a nascut folosit in cazul animalelor, al cailor indaratnici care cand nu mai voiau sa mearga pe drum se opinteau, rezistand tuturor "rugamintilor", ba chiar se foloseau si de copitele din dotare. Nu ne e prea greu astfel de asociat imaginea unei persoane recalcitrante cu a cuiva nemultumit, iritat de o stare anume si care reactioneaza violent, fizic sau doar verbal.

" Intr-una din aceste case am reusit sa schimb magarul pe un iac. Eram foarte mandru de targ, caci in felul acesta dublasem greutatea vie a averii mele. [... ] Deoarece si acesta s-a dovedit a fi la fel de recalcitrant, i s-a facut – asa cum se obisnuieste in partea locului – o incizie in septul nazal, prin care a fost introdus un inel de ienupar cu o funie.In felul acesta animalul putea fi strunit mai usor."

Heinrich Harrer - Sapte ani in Tibet

Tagged: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *