A sta ca o mimoza

Mimoza.Ce stai ca o mimoza? Folosim expresia ori de cate ori vrem sa spunem despre cineva ca adopta o atitudine de printesa, neimplicata in actiunea care are loc, ba mai mult, cu un aer de superioritate (tampa as spune eu) care nu vrea sa-si apropie manusitele de treaba/lucrul respectiv.

Inspiratia pentru aceasta comparatie - ca o mimoza - a constituit-o o floare, Mimosa pudica. Nu cred ca e nevoie de traducere, mi se pare foarte potrivita pentru ce vrea sa desemneze. Aceasta floare, foarte frumoasa de altfel, este foarte pretentioasa si sensibila. Aclimatizata la noi ea vine din America de Sud si ce este fascinant la ea este ca are capacitatea de a reactiona la stimuli externi: lumina, caldura si chiar atingere. Da, frunzele acestei plante se strang in cateva minute ca raspuns la un stimul extern, iar apoi isi revine!Insa fortat acest lucru nu ii face bine pentru ca intreg procesul este consumator de energie.

Noi il folosim in sens peiorativ, dar mimoza este o planta asa frumoasa, mai ca-ti pare rau pentru asa intrebuintare a numelui sau!

"Am mers intr-o pizzerie prin zona si, dupa ce am infulecat niste spaghete cu ketchup, am plecat inapoi spre Bucuresti; aproape de miezul noptii, cand ma apropiam de Valcea, a sunat si mimoza: „Mno, acus m-am trezit. ..."

M. Dutescu - Uranus Park

Tagged: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *