Celofan

celofanDe unde de neunde numai ciolofan sau ceolofan nu e. Pentru ca celofan s-a format plecand de la doua cuvinte, din franceza: cellulose - celuloza si diaphane - diafan, transparent. Inventatorul celofanului, elvetianul Jacques Edwin Brandenberer, a patentat in 1912 produsul sub denumirea celofan, filmul subtire si transparent folosit pentru protectia altor materiale si pentru ambalaje.

" Zaharul cubic si biscuitii erau inveliti in celofan, gemul se gasea in mici cosciuge de plastic sigilate cu celofan. Era seara devreme si eu, singurul client. Pana si chelnerita avea un sort de plastic lucios. N-arata prea fericita, dar nici nefericita n-arata. N-arata nicicum."

John Steinbeck - Calatorii cu Charley

Tagged: , , , , , , , , ,

1 comment

  1. Sorin Ciolofan June 27, 2016 at 2:22 pm Reply

    Va felicit pentru acuratetea si corectitudinea comentariului. Eu ma numesc Sorin Ciolofan, si multa lume (ignoranta) suridea in coltul gurii si imi sugera ca numele nostru de familie trebuie de fapt scris corect "Celofan". Bietii de ei nu stiau ca celofanul a fost inventat cum spuneti, in 1912, in timp ce familia Ciolofan este atestata in Tarile Romane, documentar, inca de la 1628.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *