Familia Rainbird - Janet Frame

familia-rainbird_1_fullsizeNu m-as fi gandit pana acum ca o inviere din morti poate aduce si altceva in afara de bucurie pentru cel in cauza si pentru familia lui. Bine, nu inviere din morti ca ar fi horror, doar ca tipul este declarat mort, se incep pregatirile de inmormantare, se trimit flori, coroane, hainele ajung sa fie donate dar a doua zi la spital isi revine. Socul vine mai intai pentru familie - sotia care se pregatise pentru statutul de vaduva, sora care se foloseste de acest eveniment declansator sa emigreze din Anglia in Noua Zeelanda (tara de adoptie a fratelui) si apoi si pentru Godfrey. Initial nu intelege ce se intampla, toata lumea se uita socata la el la spital cand s-a trezit, si-a dat seama ca avusese loc un accident si singura lui explicatie pentru privirele ingrozite era ca probabil fata lui fusese mutilata in urma accidentului.

Abia cand sotia ii explica ca fusese declarat mort atentia ni se dirijeaza de la familie catre Godfrey, cu un gand care il lasa fara suflu (desi nu acesta avea sa fie principalul lui cosmar): acela ca putea fi ingropat de viu!

De aici din rau in mai rau, isi pierde locul de munca de la Oficiul de Turism pentru ca nimeni nu va dori sa-si planifice vacantele cu un cadavru, dar nu va speriati, culmea cartea are si umor. De la faptul ca i se ofera totusi un loc de munca ca liftier pe motiv ca firma respectiva intotdeauna a oferit un loc de munca handicapatilor pana la faptul ca sotia apucase sa dea pana si pijamalele intr-un timp asa scurt si a trebuit sa doarma dezbracat in prima noapte revenit acasa sau ca era numit stafie de catre colegii copiilor sai, mai de-a rasu plansu te minunezi cum poate scapa de sub control o situatie (si scapa rau dar nu va povestesc aici totul) care aparent era una fericita, o "a doua sansa la viata".

" Atata timp cat Godfrey  traia si muncea printre oameni, fiecare avea sa fie pus constant in fata propriei morti."

" - Ei stiu ca ai avut o sansa la fel de buna ca oricine altcineva la viata. Ceea ce ti s-a intamplat nu este unic, dar nimeni nu a ajuns atat de aproape. Oamenii stiu ca ei nu vor avea niciodata sansa pe care ai avut-o tu, ca atunci cand vor muri vor ramane morti."

"Cand ai murit si a venit omul ala de la asigurari, el a tot vorbit despre asta. Era ingrozitor. A zis ca ar trebui sa incheiem o polita pentru accidente...Sau eu ar trebui si copiii, dupa ce ti s-a intamplat tie. A zis ca e mai valoros sa pierzi un picior si un ochi decat doar un ochi si ca e mai valoros sa ramai schilodit pe viata decat sa mori. A fost foarte ciudat. Nu stiam ce sa fac. [...] A zis ca trebuie sa accept lucrurile, ca viata unui om are valoare, ca moartea unui om are si ea valoare, dar numai daca sunt semnate documentele potrivite".

Pff!! Da, cam despre asta este vorba, puteti s-o cititi daca nu vi se pare prea ... (dar v-am zis, nu e chiar asa!), Janet Frame este o apreciata scriitoare din Noua Zeelanda, nominalizata de doua ori la Nobel. Un film despre viata ei a fost ecranizat in 1990 (a fost gresit diagnosticata cu schizofrenie si internata in institutii psihiatrie dar scrisul a salvat-o).

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *