Batic

Baticul vine din...Indonezia! Hai ca pe aici n-am ajuns inca cu originea cuvintelor! Batik-ul  indonezian, format din tik - punct/ a puncta si cuvantul javanez amba - a scrie este de fapt o tehnica de imprimare pe panza; pe o bucata de panza alba se aplica cu un fel de fier de calcat diverse modele cerate, se scufunda panza in vopsea albastra sa zicem si apoi se indeparteaza ceara, in final rezultand o panza albastra cu desene albe.

Javanezii foloseaua aceasta tehnica inca din secolul XII, de aceea Indonezia este considerata tara mama a baticului, dar aceeasi tehnica era folosita si in Malayezia si India de unde a fost preluata de olandezi in secolul XVI si adusa in Europa. In limba romana a patruns apoi prin intermediul limbii franceze.

"Astazi purta un batic adevarat, de exterior, tivit la capete cuun negru ca tusul. In prima zi petrecuta in Istanbul, Rose pierduse o groaza de timp incercand sa descopere criteriul esential care avea sa o lamureasca o data pentru totdeauna de ce unele turcoaice purtau batic pe cap si altele nu."

Elif Shafak - Bastarda Istanbulului

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *