Kamikaze

KAMIKAZE_Pilot_Picture_and_InterviewUnul dintre cele mai cunoscute cuvinte japoneze din lume, kamikaze (神風), este format din kami divinitate si kaze vant, adica vant divin. Cuvantul este prezent si in mitologia japoneza dar a devenit faimos in timpul invaziilor mongole din 1274 si 1281 cand de fiecare data flotele atacatorilor au fost distruse de taifunuri. In acele vremuri japonezii au denumit taifunurile salvatoare kamikaze si se credea ca Japonia era protejata de divinitate.

Acum cuvantul este cunoscut din alte motive, pornind de la atacurile suicidale ale pilotilor japonezi din al doilea razboi mondial. Japonezii il numesc Razboiul Pacificului, armatele luptand nu in Europa ci pe Oceanul Pacific impotriva SUA, catre portavioanele careia se si indreptau pilotii kamikaze. In japoneza cuvantul nu mai este folosit, este considerat un fel de tabu, poate pentru ca este prea trist.

In zilele noastre cuvantul este folosit pentru a descrie atacuri suicidale de tip terorist, foarte departe de sensul initial de aparare cu ajutorul divinitatii. In sens ironic, cand cineva se avanta intr-o actiune indrazneata cu putine posibilitati de reusita sau isi asuma un risc nebunesc, este numit kamikaze.

"Nici vorba, dimpotriva, luptatorii kamikaze sunt cei mai puternici! La noi ti se apreciaza forta dupa doua lucruri: credinta si curajul. Cel care indrazneste sa se arunce in aer pentru Allah pot sa-ti spun ca pleaca insotit de onoruri in paradis."

Anna Erelle - In pielea unei jihadiste

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *