A trai pe picior mare

poulainsIn Anglia Evului Mediu devenisera la moda pantofii cu varf ascutit si foarte lung, numiti "poulaines". Cum creatorii de pantofi se intreceau in varfuri din ce in ce mai lungi - considerate de biserica dizgratioase si supranumite "degetele diavolului" -  regele Eduard al III-lea (1327 - 1377) a dat o lege care limita varful pantofilor in functie de statutul social. Astfel oamenii de rand puteau sa poarte pantofi cu varf "doar" de 15cm, clasa de mijloc varf de 38cm iar nobilimea chiar si mai mult!

De aici expresia care s-a pastrat pana in zilele noastre, de la cei care isi permiteau varf lung care le facea piciorul mare, adica traiau pe picior mare la propriu!

" Se bea mult, se vorbea mult si se traia furtunos. Parintii Zeldei au venit sa-i vada in casa inchiriata. Era o vizita fireasca. Tinerii proaspăa casatoriti trebuiau vizitati si se stia ca traiesc pe picior mare. S-a intamplat ca tocmai atunci doi prieteni de-ai lui Scott sa vina si ei in vizita. Evident, ca sa petreaca. Venisera, se spune, deja bauti. Parintei Zeldei au fost dezamagiti, poate ingrijorati si dezaprobau ce vedeau, asa ca n-au rezistat si au plecat mai repede decat isi propusesera."

Aurora Liiceanu - Supuse sau rebele. Doua versiuni ale feminitatii

Tagged: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *